Θυμώστε , περάστε , τελειώσατε!

Θυμώστε , περάστε , τελειώσατε!
Δράττομαι της ευκαιρίας να γράψω αυτό το κείμενο μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, θέλοντας να θιξω ένα θέμα που λίγο-πολύ απασχολεί όλους μας καθημερινά. Το φλέγον  ζήτημα είναι το ζήτημα του θυμού. Θυμώνουμε καθημερινά με μικρά ή μεγάλα πράγματα,με τη δουλειά μας , την οικογένειά μας , το σύντροφό μας ή ακόμα και με έναν περαστικό που μας  εκνεύρισε στο δρόμο γιατί πέρασε ενα stop με το αυτοκίνητό του. Έχετε σκεφτεί όμως ποτέ πόσο τοξικός είναι για σας τους ίδιους ο θυμός; Παρευρισκόμενη κάποτε σε μία διάλεξη στο πανεπιστήμιο, άκουσα ένα παράδειγμα από έναν πολύ αξιόλογο καθηγητή. Το παράδειγμα αυτό έλεγε πως αν κρατάμε ένα ποτήρι με νερό  Για 1’  δεν θα υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα, αν το κρατήσουμε για μισή ώρα στο χέρι μας ίσως μουδιάσει λίγο, αν συνεχίσουμε να το κρατάμε για μία ολόκληρη μέρα το χέρι μας θα παραλύσει και το ποτήρι για μας θα είναι πλέον δυσβάσταχτο. Μεταφράζοντας, λοιπόν, το νόημα του παραδείγματος βλέπουμε πως όσο περισσότερο σκεφτόμαστε και αναλύουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε την εκάστοτε χρονική στιγμή τόσο θυμώνουμε και τόσο πιο έντονα συναισθήματα μας δημιουργεί. Αν κάτι γίνει δεν γίνεται να θεωρηθεί ως μη γενόμενό, αλλά το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το δεχτούμε και να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.
 Γράφω λοιπόν αυτό το κείμενο για να σας κάνω να δείτε με μια άλλη ματιά το ζήτημα του θυμού. Είναι πολύ εύκολο, από τα πιο εύκολα πράγματα, να τσακωθούμε , να βρίσουμε ,να διαπληκτιστούμε πολύ έντονα ή ακόμη και να χειροδικήσουμε απέναντι στο συνομιλητή μας. Πριν το κάνετε όμως σκέφτεται για μερικά δευτερόλεπτα τι πραγματικά θα σας προσφέρει αυτό. Εγώ πιστεύω, πως αν σκεφτείτε για 5’ την κατάσταση και προσπαθήσετε να ηρεμήσετε τίποτα απ’ όλα αυτά δε θα συμβεί, ή τουλάχιστον σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο θα συνέβαινε πριν από τα 5 εκείνα ΠΟΛΥΤΙΜΑ λεπτά  που σας είπα παραπάνω. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν; Την επόμενη φορά που κάποιος σας μιλήσει άσχημα, θα διαφωνήσει με μεγάλη ένταση μαζί σας ή θα περάσει το φανάρι με κόκκινο, εσεις σταματήστε  την άκρη – ότι κι αν σημαίνει αυτό- συλλογιστείτε για 5’ ,χαμογελάστε και προχωρήστε παρακάτω.
 Μην ξεχνάτε ο χρόνος είναι ο μονος που δεν γυρίζει πίσω, μην απουσιάζατε, λοιπόν , από την όμορφη ζωή που σας περιμένει!