Το «καράβι» της Παιδείας εκπέμπει S.O.S.

Το «καράβι» της Παιδείας εκπέμπει S.O.S.

Βία,άσυλο,αναρχικοί,Εξάρχεια… λέξεις πολυπαιγμένες παντού, θα γίνονταν – και γίνονται – hash tags στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . Ένα γνώρισμά τους που μπορεί κάποιος να προσέξει είναι ότι «πουλάνε» πολύ .Αυτό σημαίνει ότι ως εμπορεύσιμο αγαθό που κάποιοι το διαχειρίζονται , κερδίζουν απ αυτό και άλλοι χάνουν . Όμως με ενδιαφέρει να ασχοληθώ με αυτούς που χάνουν. Λακωνικά στο ερώτημα ποιοι χάνουν λοιπόν , η απάντηση απλά λιτά και κατανοητά είναι ο άνθρωπος.
Παρ όλα αυτά. ας προσπαθήσω να γίνω πιο αναλυτικός προς χάριν κάποιων που διαβάζουν αυτή την στιγμή , έχουν κοινωνικές ανησυχίες ή αναζητούν επιχειρήματα για να πειστούν .Κάθε μέρα κάποιο περιστατικό , επεισόδιο βίας θα μας απασχολήσει σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα και φυσικά για άλλη μία φορά ο γνωστός κλεφτοπόλεμος μεταξύ Αστυνομίας και των περιβόητων «γνωστών – αγνώστων» , ύστερα κάποιες προσαγωγές θα επακολουθήσουν εν μέσω πετροπόλεμου –ρήψη χημικών – κλείσιμο δρόμων και κυρίως γύρω απ την περιοχή των Εξαρχείων, της Νομικής σχολής και της ΑΣΣΟΕΕ. Οι πανεπιστημιακές σχολές έχουν καταντήσει ορμητήριο όλων αυτών που παλεύουν κατά του «συστήματος» ,έτσι ονοματίζουν την κάθε Αρχή αόριστα , αφηρημένα και γενικευμένα θα μπορούσε ένας να πει .
Το αποτέλεσμα ποιο είναι ; η απάντηση είναι ότι γίνονται υλικές ζημίες χιλιάδων ευρώ σε ιδιωτικές περιουσίες αλλά και στην δημόσια περιουσία. Πέρα από το προφανές οικονομικό κόστος που φορτώνεται το κράτος υπάρχει και κάτι ακόμα , καθώς η Παιδεία αποτελεί την ραχοκοκαλιά της κοινωνίας , άρα και του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά και καλλιεργείται κυρίως μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος , όταν αυτό καθημερινά απαξιώνεται λόγω όλων αυτών των αναταραχών , τότε συμπερασματικά φθίνει η Παιδεία, τομέας ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη αυτού του τόπου.
Ως εκ τούτου από αυτό συνεπάγεται ότι ο άνθρωπος είναι ο κύριος χαμένος αυτής της υπόθεσης ο οποίος μέσα στο όλο εχθρικό περιβάλλον προσπαθεί να αναπτύξει την σκέψη του αποτυχημένα . Αν συνεχίσουμε αυτή τη συλλογιστική, μπορούμε να πούμε ότι ο άνθρωπος εφόσον δεν καλλιεργεί την σκέψη του ,δεν μπορεί να αναπτύξει και την κρίση του σε όλους τους τομείς και αυτό είναι επίσης ένα αρνητικό αποτέλεσμα για την αυτοβελτίωση και προσωπική εξέλιξη του.
Λύσεις και συμπεράσματα δεν μπορούν να δοθούν τώρα και εδώ , εξάλλου κάποια πράγματα είναι πέρα απ τις δυνάμεις και δυνατότητες μας ή μήπως μπορούμε να βελτιώσουμε λίγο αυτήν την κατάσταση;